Skip to content Skip to footer

Tečajevi

Glazbeni tečajevi namijenjeni su polaznicima koji ne žele prolaziti redovno glazbeno obrazovanje, ali ih interesira učenje instrumenta ili solo pjevanje, te polaznicima koje interesira priprema za prijemni ispit na Muzičkoj akademiji. Tečajevi nemaju dobnu granicu. Svi tečajevi su individualni, te se njihov plan i program formira prema dogovoru s polaznikom kako bi se zadovoljile njegove želje i mogućnosti.

Tečaj traje kroz jednu školsku godinu, te postoje dvije vrste prema intenzitetu tečaja; jedan nudi 8 školskih sati mjesečno, a drugi 14 školskih sati mjesečno.

Nastava se održava u prostorijama Privatne glazbene škole ‘Iva Kuprešak’ u Zagrebu Ljubijska 82, te u Područnom odjelu u Novalji, na adresi Ulica Matice hrvatske 9.

Glazbeni tečajevi mogući su za sljedeće predmete:

Klavir

Klavir

Crno-bijeli svijet 88 tipaka oduvijek je privlačio mnogo interesa, stoga i u našoj školi najveći broj učenika svira klavir. Savladavanjem tehničkih vježbi te skladbi raznolika žanra i stilskih razdoblja mali pijanisti postupno grade umijeće virtuozne interpretacije kojom mogu cijeli orkestar predstaviti samo jednim instrumentom.

Violončelo

Violončelo

Kao temelj svakog orkestra gudački instrumenti imaju dug povijesni razvoj i tradiciju. Iako su zahtjevni očaravaju svojim lijepim tonom pa ne nedostaje zanimanja za njihovo sviranje. U školi se mogu učiti i gudački instrumenti, koji osim solistički izvrsno zvuče u komornim sastavima i gudačkim orkestrima.

Flauta

Flauta

Skupina puhačkih instrumenata brojnija je i zvukovno raznolikija od gudačkih instrumenata, stoga nudi i veći dijapazon izričaja u zajedničkom muziciranju. Uspješne rezultate u tom pogledu učenici ostvaruju ujedinjenim snagama u malom i velikom puhačkom orkestru, svirajući drvene i limene puhače.

Harmonika

Harmonika

Harmonika je instrument koji se sastoji od tri glavna dijela – diskanta (s tipkama ili dugmićima), mijeha i bas strane. Osim tih osnovnih dijelova, zanimljivo je spomenuti da harmonika, ovisno o veličini instrumenta, ima različit broj registara, koji joj omogućavaju mijenjanje različitih visina tonova te proširuju spektar boja tona.

Glazbena teorija

Glazbena teorija

Za stjecanje cjelovite glazbene ličnosti uz učenje instrumenta neophodna su znanja iz teorije glazbe. Glazbena pismenost, poznavanje stilskih odrednica i zakonitosti strukture nekog djela pomažu učeniku da bolje razumije skladbe koje svira i kvalitetnije i potpunije ih interpretira.

Gitara

Gitara

Uz klavir najpopularniji instrument je gitara. To tiho intimno glazbalo osim široj publici poznate popularne glazbe svoju primjenu nalazi i u sferi klasičnog repertoara, podjednako solističkog te u suzvučju s klavirom ili kao pratnja solističkom glasu.

Violina

Violina

Violina je gudači instrument prepoznatljivog, jasnog zvuka. Iako je često nazivaju kraljicom instrumenata, ona je prije svega osnova orkestra i čini njegovu bazu. No, bilo da je promatramo kao solistički instrument ili kao dio orkestra, vidjet ćemo da je svugdje prisutna, kako u klasičnoj i jazz glazbi tako i u folklornim sastavima te svim ostalim glazbenim smjerovima. Učenje violine započinje u ranoj dobi na malom instrumentu prilagođenom visini djeteta te "raste" zajedno sa njim do svoje prave veličine.

Saksofon

Saksofon

Skupina puhačkih instrumenata brojnija je i zvukovno raznolikija od gudačkih instrumenata, stoga nudi i veći dijapazon izričaja u zajedničkom muziciranju. Uspješne rezultate u tom pogledu učenici ostvaruju ujedinjenim snagama u malom i velikom puhačkom orkestru, svirajući drvene i limene puhače.

Solo pjevanje

Solo pjevanje

Ljudski glas smatra se najstarijim instrumentom, a zbog njegove prirode solo pjevanje počinje se učiti u kasnijoj životnoj dobi od drugih instrumenata. Učenici kroz raznolik program vokaliza, opernih i oratorijskih recitativa i arija te solo pjesme uče ekspresijom glasa, mimikom lica i scenskim nastupom izraziti duboka emocionalna stanja i prenijeti raznolikost sadržaja nekog djela.

Otvoreni smo za sva vaša pitanja!

Privatna glazbena škola Iva Kuprešak. © 2024. Sva prava pridržana.