Skip to content Skip to footer

Osnovna glazbena škola

U osnovnu glazbenu školu mogu se upisati učenici u dobi od 7 do 13 godina, a na pojedine instrumente (saksofon) do 10 godina. Ključna komponenta procesa upisa je audicija koju škola organizira prije početka jesenskog semestra, bilo u svibnju, lipnju ili u rujnu.

Sve audicije ocjenjuju članovi nastavničkog vijeća. Prijemni ispit dogovara se putem e-mail adrese Škole iva.kupresak@skole.hr . Dobit ćete svoj termin ispita, te na njega dolazite sa ispunjenom upisnicom koju možete preuzeti u nastavku.

Pristupljeni podnositelji zahtjeva svoje obrazovanje uglavnom započinju u jesenskom semestru.

Klavir

Klavir

Žičano glazbalo s tipkama, na kojem zvuk nastaje udaranjem batića o žice, njih 88 različitih debljina i duljina. Zbog velikih izvodilačkih mogućnosti najčešće je solističko glazbalo, ali također može biti pratnja ostalim glazbalima. Klavir mogu svirati i dva svirača istovremeno, tj. četveroručno. Klavir je potkraj XVIII. st. posve potisnuo iz prakse svoje slavne prethodnike čembalo i klavikord.

Violončelo

Violončelo

Svojim toplim zvukom violončelo nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. U orkestru je podjednako važan instrument kao i violina, no isto tako često „surađuje“ sa kontrabasom stvarajući ritmičku okosnicu skladbe. Poput učenja violine, učenje violončela je prilagođeno rastu djeteta, tako da manja djeca započinju učenje na malim instrumentima . Već u prvoj godini učenja djeca sviraju male skladbe uz pratnju glasovira te se uče nastupati pred publikom.

Flauta

Flauta

Pokretno, virtuozno glazbalo lepršavog zvuka. Smatra se jednim od najstarijih glazbala zbog jednostavnog principa stvaranja zvuka. Najstarije flaute gradile su se od kosti, bambusa i gline. Jedino drveno puhačko glazbalo koje nije načinjeno od drva i nema pisak. Pripada skupini drvenih puhača jer se do XIX. st. izrađivala od drveta. Može biti uzdužna (tzv. blok-flauta) i poprečna.

Harmonika

Harmonika

Harmonika je instrument koji se sastoji od tri glavna dijela – diskanta (s tipkama ili dugmićima), mijeha i bas strane. Osim tih osnovnih dijelova, zanimljivo je spomenuti da harmonika, ovisno o veličini instrumenta, ima različit broj registara, koji joj omogućavaju mijenjanje različitih visina tonova te proširuju spektar boja tona.

Gitara

Gitara

Gitara je prepoznata kao jedna od primarnih instrumenata u bluesu, countryu, flamencu, rocku i drugim mnogim oblicima. Fundametalno se koristi kao klasični solo instrument, koji se pohađa u našoj glazbenoj školi. U toku šestogodišnjeg osnovnog školovanja prema planu i programu individualne nastave sviranja gitare i grupne nastave teorije, odnosno solfeggia, učeni(ca)k stječe kvalitetno obrazovanje.

Violina

Violina

Violina je gudači instrument prepoznatljivog, jasnog zvuka. Iako je često nazivaju kraljicom instrumenata, ona je prije svega osnova orkestra i čini njegovu bazu. No, bilo da je promatramo kao solistički instrument ili kao dio orkestra, vidjet ćemo da je svugdje prisutna, kako u klasičnoj i jazz glazbi tako i u folklornim sastavima te svim ostalim glazbenim smjerovima. Učenje violine započinje u ranoj dobi na malom instrumentu prilagođenom visini djeteta te "raste" zajedno sa njim do svoje prave veličine.

Saksofon

Saksofon

Saksofon (skraćeno "Sax") je glazbalo izrađeno od metala, no uvrštava se među drvene puhačke instrumente zbog svoje mehanike (čunjasta cijev i tehnika su slične oboi) i faktora koji proizvodi ton (drvenog jednostrukog jezička koji je sličan klarinetovom). Sastoji se od jezička, usnika, lulice i samog tijela glazbala. Saksofon je izumio 1840.g. Antoine Joseph Sax, poznati tvorac limenih puhačkih glazbala te ga prijavljuje 1846.g. kao patent od 7 glazbala (sopranino, sopran, alt, tenor, bariton, bas i kontrabas).

Kod upisa potrebno je:

Ispuniti Upisnicu (preuzeti s dolje navedene poveznice ili u školi).

    [wpgdprc "Slažem se da se moji podaci prikupljaju i pohranjuju."]

    Privatna glazbena škola Iva Kuprešak. © 2023. Sva prava pridržana.